Preview

Acta Biomedica Scientifica

Advanced search

ALIMENTARY-DEPENDENT RISK FACTORS OF ARTERIAL HYPERTENSION

Abstract

The aim of the study was to carry out the analysis of food rations in order to study provision of patients with arterial hypertension with basic macronutrients. Analysis of nutrition condition was carried out by using the computer program. «The Analysis of the person's condition» (version 1.2, Scientific Research. Institute of Nutrition RAMS, 2003—2005), based, on the frequency of food substances consumption. The analysis of basic macronutrients showed that the content of proteins is below physiological norm on the whole, the content of carbohydrates and. fats was considerably higher than the physiological norm.. The results of the analysis of nutrition condition of patients with arterial hypertension, revealed, disorder of balanced, ration principles that require correction of a ration.

About the Authors

S. Yu. Baglushkina
Irkutsk State Medical University
Russian Federation


I. Yu. Tarmaeva
Irkutsk State Medical University
Russian Federation


References

1. Агбалян Е.В. Прогностическая значимость факторов питания в формировании хронических неинфекционных заболеваний на Крайнем Севере: Автореф. дис. ... докт. мед. наук. — М., 2005. — 45 с.

2. Дадали В.А. Жиры, ПНЖК, фосфолипиды: биологическая роль, применение в профилактической медицине // Введение в общую нутриентологию: Сб. статей. — Новосибирск, 2000. — С. 264 — 284.

3. Денисова Н.Н., Погожева А.В., Батурин А.К. Анализ питания больных, страдающих сердечнососудистыми заболеваниями // Вопросы питания. — 2005. — № 1. — С. 24 — 27.

4. Диагностика и лечение артериальной гипертензии. Россиийские рекомендации. Четвертый пересмотр. ВНОК // Системные гипертензии. — М., 2010. — № 3. — С. 5 — 26.

5. Диетическая терапия при сердечно-сосудистых заболеваниях: Методические рекомендации / В.А. Тутельян, Б.С. Каганов, А.В. Погожева [и др.]. — М., 2007.

6. Еганян Р.А., Калинина А.М., Измайлова О.В. Влияние диетологического обучения в «Школе здоровья» на характер питания больных артериальной гипертонией I — II степени. Профилактическая медицина. — 2010. — № 2. — С. 29 — 33.

7. Измайлова О.В. Разработка технологии коррекции алиментарно-зависисых факторов риска артериальной гипертонии в первичном звене здравоохранения: Автореф. дис.. канд. мед. наук. — М., 2008.

8. Методические рекомендации «Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ», утв. Руководителем Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека. — М., 2004. — 36 с.

9. МР 2.3.1.2432-08 «Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации», утверждены Главным государственным санитарным врачом РФ 18.12.2008 г.

10. Национальные клинические рекомендации. Сборник; 2-е изд. / под ред. Р.Г. Оганова. — М.: Изд-во «Силицея-Полиграф», 2009. — 528 с.

11. Роль некоторых привычек питания у лиц с артериальной гипертонией для профилактики сердечно-сосудистых заболеваний (по данным эпидемиологического исследования) / Д.Ю. Платонов, В.С. Волков, И.С. Петрухин [и др.] // Профилактика заболеваний и укрепление здоровья. — 2004. — № 6. — С. 23 — 28.

12. Погожева А.В. Роль питания в патогенезе и профилактике сердечно-сосудистых заболеваний // Качество жизни. Медицина. — 2008. — № 4. — С. 55 — 62.

13. Погожева А.В., Дербенева С.А. Диетологическая коррекция гиперхолестеринемии. Кардиология. — 2009. — № 2. — С. 17 — 20.

14. Шанин В.Ю. Клиническая патофизиология. — СПб.: Спец. лит., 1998. — 167 с.

15. Blackbum G.L. Nutritional assessment: an overview // Clin. Consult. Nutr. Support. — 1981. — Vol. 1. — P. 1-12.

16. Lenhard M.S. Obesity in the new millenium: Hidhlights from NAASO 2000 // Mater. Conf. NAASO (USA, California, Oct. 29 — Nov. 2, 2000). — 2000. — P. 138—139.


Review

For citations:


Baglushkina S.Yu., Tarmaeva I.Yu. ALIMENTARY-DEPENDENT RISK FACTORS OF ARTERIAL HYPERTENSION. Acta Biomedica Scientifica. 2012;(2(1)):13-16. (In Russ.)

Views: 557


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2541-9420 (Print)
ISSN 2587-9596 (Online)