Preview

Acta Biomedica Scientifica

Advanced search

THE ANALYSIS OF ELEMENT STRUCTURE OF FOODSTUFFS USED IN INFANT SCHOOLS

Abstract

The element structure of foodstuffs in infant schools is studied by the method of atomic emission spectrometry. Lowered content of macro- and microelements (first of all - Ca, Fe, P, Si) is typical for studied foodstuffs.

About the Authors

N. A. Tsyrenzhapova
Irkutsk State Medical University
Russian Federation


I. Yu. Tarmaeva
Irkutsk State Medical University
Russian Federation


References

1. Лобанова Ю.Н. Особенности элементного статуса детей различных регионов России: автореф. дис.. канд. биол. наук. - М., 2007. -18 с.

2. Методика определения микроэлементов в диагностируемых биосубстратах методом масс-спектрометрии с индуктивно связанной плазмой (ИСП-МС): Метод. рек.; утв. ФЦГСЭН 26.03.2003. - М., 2003.

3. Скальная М.Г. Гигиеническая оценка влияния минеральных компонентов рациона питания и среды обитания на здоровье населения мегаполиса: автореф. дис. д-ра мед. наук. - М., 2005. - 42 с.

4. Скальный А.В. Микроэлементы: бодрость, здоровье, долголетие. - М.: Эксмо, 2010. - 288 с.

5. Скальный А.В., Скальная М.Г., Решетник Л.А., Тармаева И.Ю. Питание и элементный статус детского населения Восточной Сибири. -М.; Иркутск, 2008. - 293 с.


Review

For citations:


Tsyrenzhapova N.A., Tarmaeva I.Yu. THE ANALYSIS OF ELEMENT STRUCTURE OF FOODSTUFFS USED IN INFANT SCHOOLS. Acta Biomedica Scientifica. 2012;(4(2)):206-209. (In Russ.)

Views: 432


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2541-9420 (Print)
ISSN 2587-9596 (Online)