Research of antioxidant and antimicrobial activity of aqueous alcoholic extracts from mycothallus and mycelium of Inonotus rheades (pers.) Bondartsev & Singer
Abstract
About the Authors
T. G. GornostayRussian Federation
V. A. Chkhenkeli
Russian Federation
T. A. Penzina
Russian Federation
M. S. Polyakova
Russian Federation
G. B. Borovskiy
Russian Federation
References
1. Гесслер Н.Н., Аверьянов А.А., Белозерская Т.А. Активные формы кислорода в регуляции развития грибов. Обзор // Биохимия. - 2007. - Т. 72, № 10. - С. 1342-1364
2. Оленников Д.Н., Танхаева Л.М., Агафонова С.В. Антиоксидантные компоненты плодовых тел Laetiporus sulphureus // Прикладная биохимия и микробиология. - 2011. - Т. 47, № 4. - С. 462-468
3. Сидоренко М.Л., Бузолева Л.С. Поиск новых видов сырья для получения антибактериальных препаратов // Антибиотики и химиотерапия. - 2012. - Вып. 57. - C. 7-10
4. Чхенкели В.А. Препараты последнего поколения на основе грибов-ксилотрофов рода Trametes: обнаруженные эффекты, механизмы действия и применение. - М.: Перо, 2014. - 255 с
5. Шариков А.М., Пашенова М.В., Манчук В.Т. Изучение антибиотической активности метаболитов гриба Inonotus obliquus Pilat в отношении штамма Mycobacterium smegmatis // Бюл. ВСНЦ СО РАМН. - 2011. - № 1 (77). - С. 252-254
6. Шиврина А.Н. Биологически активные вещества высших грибов. - М. - Л.: Наука, 1985. - 200 с
7. De Silva D. et al. Medicinal mushroom in supportive cancer therapies: an approach to anti-cancer effects and putative mechanisms of action // Mushroom Research Foundation. - 2012. - Vol. 55. - P. 1-35.
8. Gilbertson R.L., Ryvarden L. North American Polypores. Abortiporus - Lindtneria. - Oslo: Fungiflora, 1986. - Vol. 1. - 433 p. - Megasporoporia - Thelephora. - 1987. - Vol. 2. - P. 434-885.
9. Kahlos K. Inonotus obliquus (Chaga Fungus) in vitro culture and the production of inotodiol, sterols, and other secondary metabolites // Biotechnology in Agriculture and Forestry. - 1994. - Vol. 26. - P. 179-198.
10. Kamra А., Bhatt A.B. Evaluation of antimicrobial and antioxidant activity of Ganoderma Lucidum extracts against human pathogenic bacteria // International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. - 2012. - Vol. 4, Iss. 2. - P. 359-362.
11. Kim D.O. et al. Vitamin C equivalent antioxidant capacity (VCEAC) of phenolic phytochemicals // J. Agric. Food Chem. - 2002. - Vol. 50, Iss. 13. - Р. 3713-3717.
12. Preito P., Pineda M., Aguilar M. Spectrophoto- metric quantitation of antioxidant capacity through the formation of a phosphomolybdenum complex: specific application to the determination of vitamin E // Analytical Biochemistry. - 1999. - Vol. 269. - P. 337-341.
13. Ryvarden L., Gilbertson R.L. European Polypores. Abortiporus - Lindtneria. - Oslo: Fungiflora, 1993. - Vol. 1. - 387 p. - Meripilus - Tyromyces. - 1994. - Vol. 2. - P. 388-743.
14. Vukosavljevic P. et al. Antioxidant activities of herbs, fruit and medicinal mushroom Ganodermalucidum extracts produced by microfilm tration process / / Journal of Agricultural Sciences. 2009. - V. 54. N. 1. - P. 44-61
15. Zheng W. et al.Production of antioxidant and antitumor metabolites by submerged cultures of Inonotus obliquus cocultured with Phellinus punctatus / / Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2011. -Vol. 89. - Р. 157-167.
Review
For citations:
Gornostay T.G., Chkhenkeli V.A., Penzina T.A., Polyakova M.S., Borovskiy G.B. Research of antioxidant and antimicrobial activity of aqueous alcoholic extracts from mycothallus and mycelium of Inonotus rheades (pers.) Bondartsev & Singer. Acta Biomedica Scientifica. 2014;(5):76-79. (In Russ.)